torsdag 18 oktober 2012

Mest översatta författare i Sverige och i världen!

På UNESCOS lista här över mest översatta internationella författare hittar vi på första plats: Disney (Walt) Productions, som följs av Agatha Christie och Jules Verne.


Resten av toppen ser ut så här:
4. WILLIAM SHAKESPEARE
5. ENID BLYTON
6. VLADIMIR LENIN
7. BARBARA CARTLAND
8. DANIELLE STEEL
9. HANS CHRISTIAN ANDERSEN
10. STEPHEN KING

 Och de författare som skriver på svenska;
1. ASTRID LINDGREN
2. MARGIT SANDEMO
3. TOVE JANSSON
4. SELMA LAGERLÖF
5. HENNING MANKELL
6. PER WAHLÖÖ
7. AUGUST STRINDBERG
8. MAJ SJÖWALL
9. MARIA GRIPE
10. JAN GUILLOU

Men VAR är Stig Larsson som alla mina vänner i utlandet frågar efter???

fredag 12 oktober 2012

Tips inför långresan!


När du åker på en långresa oavsett om det är flyg, tåg eller buss du åker, är det påfrestande för kroppen. Här kommer några tips för att hålla igång cirkulationen så att du när du är framme vid din slutdestination känner dig piggare i kroppen. 
Här kommer en del bra övningar man kan göra under resan!
På hösten ökar långresorna – allt från intensiva långweekendar i New York till lata badsemestrar i Thailand. Härligt så klart, men en sak kan ställa till det: Den rubbade dygnsrytm, vanligen kallad jetlag, som vi alla drabbas av när vi flyger över flera tidszoner!
Här 
Tio tips som underlättar dygnsomställningen
1 Försök att vara uppe senare än normalt veckan innan en resa västerut. När resan går österut bör du försöka somna tidigare. Var ute i dagsljus så mycket du kan de tider det är dag på resmålet. Att vara uppe hela natten innan resdagen är ingen bra lösning.
2 Drick mycket vatten under flyg­resan. Undvik sömnmedel. De fungerar ­dåligt när man ska ställa om sin inre klocka.
3 Avstå från alkohol på planet. Det kan vara lätt att somna när man har druckit, men sömnen blir orolig och ytlig.
4 När du kommit fram: Exponera dig för så mycket dagsljus du kan. Men sov i ett riktigt mörkt rum och använd öronproppar om du är lättstörd.
5 När du flugit västerut kommer du att vakna väldigt tidigt de första dagarna. Ha något att äta på rummet, så att du kan stilla hungern och därmed kanske somna om igen.
6 När du flugit österut – ta en kort tupplur, max två timmar, mitt på dagen de första dagarna på resmålet. Ställ klockan så att du kommer upp igen. När du flyger västerut – försök låta bli att lägga dig före normal sovtid på resmålet. Kaffe på eftermiddagen är ett knep.
7 Ha inte för tufft program de första dagarna. Undvik bilkörning och andra aktiviteter som kräver skärpa.
8 Anpassa dig till lokala tider. Låter du tröttheten på grund av den inre klockan styra går tidsanpassningen långsammare.
9 Håll i gång – helst utomhus. Motion anses göra tidsomställningen enklare.
10 Hormonet melatonin finns naturligt i kroppen. Det finns att köpa receptfritt i väldigt många länder (i Sverige krävs läkarordination) och hjälper dig att somna lättare och sova bättre, vilket underlättar tidsomställningen. På hälsokostbutiker kan man hitta andra produkter som påstås hjälpa mot jetlag. Huruvida det fungerar har DN Resor ingen uppfattning om.