torsdag 28 juni 2007

Drunkningsolyckor hos barn i Sverige!


Socialstyrelsens dödsorsaksregister har studerat drunkning hos barn med olika födelseland.
Under de fem senaste åren har 41 barn under 18 år drunknat, därav är det 12 st. mellan 10-17 år, varav sex st. är födda utom Norden skulle visa på en högre risk för utlandsfödda (!)
De spekulerar om det beror på sämre simkunnighet eller om det skulle finnas några andra orsaker.
Om jag själv skulle våga mig på några orsaker så är det dels att skolorna har dragit ner på simundervisningen och de föräldrar, som inte har råd att skicka sina barn till simskola eller inte själva kunnat undervisa dem, deras barn är ju i riskzonen. Vi har ju även hört om föräldrar, framförallt mammor, som själva inte kan simma då är det ju svårt att dels motivera barnen att lära sig vattenvett, dels att kunna förhindra att deras barn råkar ut för en olycka i en simbassäng t.ex. Det hände ju en sådan tragisk olycka förrförra året.
Jag har ju länge pläderat för att kommunerna ska avsätta särskilda timmar för bara kvinnor på åtminstone en simhall i varje kommun, med möjligheter till vuxensimundervisning med en kvinnlig lärare.
Det kanske även beror på att många av de personer som kommit till Sverige är från städer där man inte naturligt lär sig simma i floder och sjöar som på landsbygden.
I Israel har antalet drunkningsolyckor ökat i och med den ryska invandringen t.ex. och de flesta har heller inte lärt sig att simma i hemlandet.
Slutsatsen är ju enkel ? likaväl som vi inför nationella prov i läsning och räkning borde vi införa det i simning.
I dagens DN intervjuas en 5-åring som just tagit simprovet "Grodan". Hon har tydligen motiverade föräldrar. Här finns mer information från Svenska livräddningssällskapet!

Inga kommentarer: