torsdag 10 maj 2007

Norsk religionsmatch ställdes in

En planerad fotbollsmatch mellan kristna präster och muslimska imamer ställdes på lördagen in i Norge. Imamerna vägrade att spela mot kvinnliga präster. Mellankyrkliga rådet valde då att ställa in matchen, som skulle ha varit ett led i konferensen "Skuldra mot skuldra" för dialog mellan religioner.
När imamerna vägrade spela mot de kvinnliga prästerna, försökte man först ta ur dem laget, men då protesterade lagkapten och ansåg att det var diskriminering mot kvinnor.
Det ledde i sin tur till att kyrkorådet ställde in matchen fast först hade de försökt få dem att gå med på att spela i långa byxor och tjocka tröjor.
Så långt har jämställdheten kommit i Norska kyrkan, sade en upprörd Kjersti Östland Tveit, som skulle ha varit med i laget.
Men vad är det de håller på med egentligen? Vill de kristna prästerna verkligen föra en dialog med imamerna kan man ju välja andra metoder än just att spela fotboll kan man tycka.
Och i Norge finns ju många andra ”påklädda” sporter, som skidor och skridskor t ex. DET hade ju varit lite mer exotiskt och en utmaning för de imamer som inte försökt sig på det förut.
För det andra har någon sett en imam spela fotboll överhuvudtaget?
Och så kallar man projektet eller dialogen ”Skuldra mot skuldra” – det verkar mera amerikansk fotboll där man slåss om bollen med kroppen än vanlig fotboll..
Nåväl, den norska kyrkan har ett och annat att lära sig hur man lär sig att tala med varandra över gränserna INNAN de sätter igång med fysiska aktiviteter.

Inga kommentarer: