måndag 14 maj 2007

Villaägare reser ragg mot byggföretagens intrång!

Äldre lummiga villaidyller runt Stockholm hotas i jakten på nya bostäder för en växande befolkning. Byggföretag jagar fastigheter i områden med ålderstigna detaljplaner. De köper fastigheten, river villan och bygger bostadsrätter. I Sollentuna pågår en av många strider om villaidyllen.

I diskussionen om att det saknas lägenheter i vissa kommuner med främst villabebyggelse ter det sig märkligt att man nu bygger bostadsrätter på villatomter istället!
Det var ju ett av argumenten mot att vissa kommuner inte kunde ta emot flyktingar – bristen på lägenheter? Men i dessa förhandsbokade lägenheter kommer det heller inte att bo några flyktingar eller hur?
Det gäller väl nu för kommunerna att se över sin detaljplanering om de ska kunna stoppa eller förhindra förtätningen av bostäder. Protesterna mot byggande dröjde ju inte.

I grunden vill vi vara restriktiva. Men är det byggplaner som inte strider mot detaljplanen och inte är så tokiga säger vi inte nej”, förklarar stadsbyggnadsborgarrådet Mikael Söderlund (m) Han betonar att det nära t-banestationer, pendeltågsstationer och centrum är naturligt att bebyggelsen förtätas.På Solängsvägen har villaägarna precis som i Älvsjö fått frågor om de vill sälja till ett bra pris.- Jag har sagt nej, nej, nej. Vi kommer att kämpa vidare. Det goda med det här har varit att vi grannar lärt känna varann bättre, säger en Sollentunabo.

Ska vi lagstifta som vänstern föreslår så att kommuner blir tvungna att bygga ett visst antal hyreslägenheter för flyktingar, ungdomar och andra människor som inte kan eller vill köpa sitt boende?

Inga kommentarer: