söndag 29 april 2007

Förpackat och klart!

Såg ni Kalla Fakta häromdagen? Då kanske ni satt och hetsade upp er liksom jag mer och mer allt eftersom programmet gick. Hur är det möjligt att det bara brett ut sig mer och mer detta idiotiska sätt att plasta in, näta in och stoppa flera varor av samma slag i olika kartonger - som de ryska "Babuschka"dockorna..
Enligt statistiken så tas 70 procent av allt förpackningsavfall om hand. Men en granskning som Kalla fakta har gjort visar att hushållen slänger det mesta avfallet direkt i sophinken - och inte i återvinningsbubblorna som det är tänkt.

Vissa förpackningar är så urbota onödiga så man blir förvånad att folk går på det och köper t ex två läkerolaskar i plast istället för två lösa. Tar affären mer betalt för dem i lösvikt i så fall ?
Allt som går att göras i refill borde säljas på det sättet. Varför köpa en ny förpackning varje gång.
Vissa avfallsslag omfattas av producentansvar enligt särskilda förordningar. Idag finns lagstadgat producentansvar för förpackningar av glas, papper, plast och metall. Producentansvar gäller även för returpapper, elektriska och elektroniska produkter, däck och bilar. Producentansvaret innebär att producenterna ansvarar för och bekostar insamling och hantering av dessa avfallsslag.
Insamling samordnas nationellt genom så kallade materialbolag.
De fem materialbolagen Plastkretsen, MetallKretsen, Returkartong, Pressretur och Svensk Glasåtervinning har gått samman och bildat Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB som har som uppgift att arbeta med skötsel och drift av återvinningsstationer för förpackningar av glas, papper, plast och metall samt tidningar.
Producenterna har organiserat så kallade återvinningsstationer i kommunerna. Dit går man för att lämna förpackningar av glas, papper, plast och metall samt tidningar.
MEN - Varför ska vi göra jobbet åt affären och producenterna? Nu tar vi ju hem alla dessa onödiga förpackningar och sorterar dem hemma istället, fyller våra förråd eller garage med plast och kartonger och sen åker vi snällt till återvinningsstationen (i bästa fall) och står där i ur och skur och stoppar sakerna i de små hålen. Och sen går vi tillbaka till affären och köper ännu mera onödiga förpackningar...Så varför inte lämna plasten och kartongerna i affären istället och låt dem sortera det själva?
Ställ upp en förpackningskontainer inne i affärerna istället för alla onödiga förpackningar och låt dem ta hand om skiten själva så kanske det blir någon ändring????

Inga kommentarer: