fredag 13 april 2007

Registerbaserad Hushålls- och Bostadsstatistik

Vem kommer inte ihåg hur vi fick fylla i en blankett med en massa uppgifter om var, hur och med vilka vi bor?
Men sen slutade man med detta. Varför?
Jo, regeringen fattade ett nytt beslut om en förordning om lägenhetsregister.2007-03-15: som innbär;
Enligt ett riksdagsbeslut år 1995 ska nästa folk- och bostadsräkning bli helt registerbaserad, d.v.s. enskilda personer och fastighetsägare behöver i fortsättningen inte fylla i uppgifter om bl.a. hushållet och bostaden på en frågeblankett vart femte år. Dessa uppgifter kommer istället att kunna samlas in genom att använda olika register, bl.a. genom det lägenhetsregister som skall byggas upp vid Lantmäteriverket och den folkbokföring på lägenhet som Skatteverket kommer att genomföra.
Baserat på dessa båda källor framställer Statistiska centralbyrån den hushålls- och bostadsstatistik som är ett viktigt faktaunderlag för kommunal och statlig verksamhet inom bostadsbyggande, utvärdering av olika former av social välfärdspolitik samt för forskningen.
Genom beslutet genomför Sverige en reform som våra grannländer, Finland och Danmark, genomförde för åtskilliga år sedan och som Norge införde år 2001.

Jaha, det låter ju bra, MEN .. det kan ju aldrig göra att alla dem som inte finns hittas! Vad då ? Inte finns?
ja, de som inte är folkbokförda någonstans, som bor inneboende i tredje hand, de som flyttar från den ena lägenheten till den andra, de som gömmer sig av olika anledningar och de som skrivit sig på en adress men inte finns där!
Om man nu glömt att ändra adress eller flyttat utom lands och fortfarande vill uppbära det ena bodraget elller det andra.
Hur ska man hitta dem då? I vissa länder går man runt och knackar dörr och räknar dem som bor där! Tänk om någon just då är bortrest? Ja, det finns alltid vissa felmarginaler, men så höga felmarginaler som i Sverige när man fortfarande betalar ut pensioner till folk som antingen inte bor här i landet eller inte ens lever tror jag inte finna någonannanstans.

Inga kommentarer: