lördag 14 april 2007

Språktester!

Ur dagens DN ! Ungdomar ska språktestes i Europa.
From 2009 ska mångspråkigheten bland EU:s ungdomar mätas. Språkprov i de fem språken som studeras mest ska utvecklas:engelska, franska, tyska, spanska och italienska. Mellan 400o och 5000 elever mellan 14 och 16 år i varje land ska testas.
OK, det verkar ju väldigt bra med tanke på att det uppmärksammats att svenska ungdomars språkkunskaper i de europeiska språken - utom engelska - försämrats. Allt färre läser andra spåk som tyska och franska.
Däremot läser fler spanska och ryska och andra utomeuropeiska språk som arabiska. Så vad är det som ska testas? Undomar med franska som modersmål ska testas i tyska och tvärtom? Hur blir det då med alla ungdomar i tex Frankrike som har ett annat modersmål än franska i botten? Ska de testas först på franska och sen på tyska ? Deras utgångsläge blir ju inte detsamma som för en elev med franska som huvudspråk?
Det som för mig vore intressant i sammanhanget är just graden av två- eller flerspråkighet, hur få elever som växer upp med ett språk hemma och ett eller flera språk i skolan och i samhället att utveckla flera språk både intelektuellt och känslomässigt. Hur ska de känna sig hela på alla språk?

Inga kommentarer: