onsdag 25 juni 2008

Pensionärer vill inte bara vara "pensionärer"!

Enligt en insändare i dagens Dn så bör vi sluta kalla pensionärer bara för pensionärer ... lika lite som vi bör kalla alla invandrare för just invandrare ... VAD ska vi då kalla dem som blivit pensionärer? Tacksam för förslag!
Jag är också trött på att klumpa ihop alla utrikes födda som vandrat in i Sverige för invandrare för att inte tala om ovanan att tala om andra - och tom tredje-generationens invandrare. Låt oss göra som i USA benämna folk som somaliersvensk, kurdsvensk, dansksvensk osv - om vi nödvändigtvis måste ha någon benämning alls.
Men det är ju verkligen besvärande för en ung människa som fått "pension" att kallas "pensionär" .... som här.
En annan bloggare skriver; "Det verkar som om orden pensionär, gammal, gamling och åldring är på väg att försvinna ut ur det svenska språket. De ersätts i en rasande fart av ordet senior/seniorer, som om det på något vis låter snyggare kanske.... "
Men vår insändare tycker att man tappar sin yrkesstolhet om man blir degraderad från t ex "rörmokare" till BARA pensionär ... Skulle han vilja ha bindestreksepitet här med t ex "rörmokar-pensionär", "sjuksköterskepensionär" osv?
Vad säger ni?

Inga kommentarer: