söndag 22 juni 2008

SEMESTER !!!

Semester enl uppslagsverket W är avtalad ledighet under ett visst antal av årets dagar. Semester kan vara lagstiftad eller vara resultat av kollektivavtal och kan resultera i att semesterersättning betalas ut. I vardagligt tal används ordet även om själva semesterresan många åker på under till exempel sommaren eller skolornas sportlov.

Men tänk att det kan betyda såå mycket mera - både positivt och negativt. BRIS brukar varna för att många barn mår dåligt inför skollovet, föräldrar kan inte ta ut lika lång ledighet som barnen och många bli lämnade ensamma hemma. En intressant tanke slog mig precis, det kanske är så att barn med skilda föräldrar är dem som tjänar på det då föräldrarna kan dela uppp skollovet mellan dem och vara lediga halva tiden var . Frågan är bara om de gör det och inte bara tänker på sig själva ... nej, det kan inte bara göra ....


Sen finns det de som räds sommarsemestrar för att de måste åka till föräldrarnas urspungsländer och ibland riskerar att bli bortgifta eller förlovade under vistelsen. Det har ju även hänt att barn har blivit dumpade och föräldrana har åkt tillbaka till Sverige utan dem.


Sen finns det dem som verkligen ser fram emot långa semestrar i andra länder, fester med god mat och mor/farföräldrar och massor av andra släktingar, som skämmer bort dem och lär dem språket de inte får stora chanser att träna i Sverige. Oftast med bättre och varmare klimat än här - säkrare sol- och badutsikter.
Vissa planerar sina semestrar flera månader upp till ett år i förväg, andra åker på sista minuten och sen finns det de som alltid gör samma sak år efter år, t ex husvagnsemester eller fixanågot pålandet-semester eller så finns det faktiskt de, som väljer att stanna hemma och ta dan som den kommer- semester.
Men vi stressar ihjäl oss ofta inför semestern, den måste innehålla så mycket, aktiviter , nya platser och nya människor och något att tala om när vi kommer hem .....

Alla sätt är bra, sa min mamma alltid - utom de tråkiga!

Jag kommer ihåg en gång för flera år sen som jag mötte en äldre dam på tunnelbanan och vi började småprata så där. Hon hade gått i pension några år innan och jag frågade henne vad hon saknade mest när hon inte jobbade mera och då sa hon till min stora förvåning; "Att ha semester"!

Inga kommentarer: